Posted on

Пелетна камина + слънчева инсталация

вакумно-тръбни слънчеви колектори

Пелетна камина + слънчеви колектори

Слънчева инсталация с 5 слънчеви колектора

В пика на сезона на отоплителните инсталации, ние също изградихме една такава, но с една съществена разлика от всички останали. В нашия случай имаме и слънчева инсталация, която подпомага отоплението в тази еднофамилна къща в с. Червенаково, обл. Сливен. Отоплителната инсталация се състои от пелетна камина с водна риза и радиатори във всички стаи.

Пелетна камина BurnIt 13kW, с водна риза
Алуминиеви радиатори
Алуминиеви радиатори във всяка стая.

Слънчевата инсталация се състои от 5 слънчеви колектора, които чрез пластинчат топлообменник могат да загряват и радиаторите в къщата, но след първоначално загряване на бойлера до зададената температура. Тази температура може да бъде коригирана посредством диференциалния термостат ДТ 3.4 (на снимката по-долу). Колекторите са свързани в паралел и нарочно са монтирани с по-голям наклон от оптималния, с цел по-ефективна работа през зимата и по-слабо загряване през лятото.

Бойлер 120л, с две серпентини, циркулационна помпа и диференциален термостат.

Принцип на работа

Първоначално, при загряване на слънчевите колектори, топлината от тях се подава към бойлера. Тъй като колекторите са пет на брой, а бойлерът е само 120 литра, загряването му става доста бързо. При достигане на зададена от потребителя температура в бойлера, помпата, която до сега е работила, изключва. Включва се друга помпа, която започва да върти топлоносителя от колекторите през единия кръг на пластинчат топлообменник. Другият му кръг е част от инсталацията с пелетна камина с водна риза и радиатори в къщата. Кръгът на камината и радиаторите включва и втората серпентина на бойлера, така че в лошо време бойлерът може да бъде загрят от камината.

Пластинчат топлообменник

Материали

Слънчевата инсталация е изградена от медни тръби ф22. Тръбите от пелетната камина до колекторната кутия са също медни, ф28. Всичко е поместено в таванското помещение на къщата, но също така е предвиден и лесен достъп за обслужване. Всички тръби извън жилищните помещения са изолирани с топло-изолационен материал.

Слънчева инсталация с медни тръби.
Медните тръби, от които е изградена слънчевата инсталация, гарантират дълъг живот и безпроблемна експлоатация. Те не са податливи на корозия, издържат температури и налягания в пъти по-високи от необходимото и не реагират с топлопреносния флуид. Грубо казано, инсталациите с медни тръби са на практика вечни.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *